2 nähtust Interneti varasemast ajaloost

Teletaip

Teletaip loodi XIX sajandi keskel. Seda tehnoloogiat kasutati esmakordselt suurel vahemaal 1846. aastal. Sel aastal loodi ühendus Washingtoni ja New Yorgi linnade vahel. Teletaip on telegraafi pärija. Teletaip (või teleprint, TTY) on elektromehaaniline trükimasin. Seda kasutati tekstisõnumite edastamiseks kaabli kaudu. Tekst edastati kodeeritud kujul, aga võeti vastu ja sisestati mugava mehaanilise klaviatuuri abil digiteerimisseadmega. Edastamiseks kasutati tavalist elektrilist kanalit. Teletaipide vahel oli paigaldatud juhtmed või kaabel. Nii edastati tekste ühest linnast teise. Ja need linnad võiksid olla isegi erinevates riikides. 
Praegu sellist viisi edastada sõnumit keegi ei kasuta. Kuigi mõnedes kaasaegsetes telefonides on TTY funktsioon. Ja selle eesmärk on aidata kuulmis- või kõnepuudega isikut. See funktsioon annab võimaluse saata tekste tavalise telefoniliini abil. Sisestatud tekst teisendatakse automaatselt heliks.

Arvutivõrgud

Arvutivõrkude vajadus tekkis 70-ndatel aastatel, kui arvutid olid juba kompaktsemad ja aina rohkem ettevõteid võis endale neid lubada. Neid arvuteid oli vaja kuidagi ühendada. 1969. aastal toimus märkimisväärne sündmus - USA kaitseministeerium otsustas ühendada kõik peamised arvutisõlmed ühesse võrku. Andmete edastamine toimus nende vahel kaabli kaudu. Seda arvuti võrgu nimetati ARPAnet'iks. Arvutiandmed saadeti kohe valmis suletud pakettides, mis võimaldas mitmel kasutajal sama kaablit korraga kasutada. Praegu on olemas 2 tüüpi arvutivõrke. WAN (Wide Area Network) ühendus tähendab füüsiliselt kaugel asuvate arvutite omavahelist ühendamist ja juurdepääsu Internetile. LAN on suletud võrk, mis ühendab füüsiliselt lähedased arvutid ja mida saab täielikult isoleerida muudest ühendustest.

Kasutatud allikad:

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Tea, kus sa oled

Kõnetuvastus tarkvara