Noppeid IT ajaloost

Alan Turing lahendas "Enigma" koodi

Alates 1920. aastate keskpaigast sõjaajal hakkas saksa sõjavägi kasutama masinat "Enigma" sõnumite šifreerimiseks ja dešifreerimiseks. 1939. aastal Briti luure sai selle seadme kätte, kuid pealtkuulatud Saksa raadiosõnumeid polnud võimalik dešifreerida. Nad palusid abi Turingilt. Sakslased pidasid Enigmat ligipääsmatuks.

Koodi lahendamiseks pidi Turing leidma õige kombinatsiooni 129 triljonist võimalikust tähekombinatsioonist. Sellest hoolimata suutis matemaatik kuue kuu jooksul Enigma koodi murda. Ta töötas välja seadme, mis võimaldas lugeda peaaegu kõiki sõnumeid. See määras suuresti Briti laevastiku edu.


Neurovõrkude algus 

1943. aastal töötasid teadlased McCulloch ja Pitts välja neurovõrgu arvutimudeli, mis põhines matemaatilistel algoritmidel ja ajutegevuse teoorial. McCulloch-Pittsi neuronid suutsid õppida, kohandades eelnevalt kirjutatud parameetridega. Teadlased on välja pakkunud elektrooniliste neuronite võrgu kujunduse ja näidanud, et selline võrk suudab teostada peaaegu kõiki kujuteldavaid arvulisi või loogilisi toiminguid. McCulloch ja Pitts pakkusid välja, et selline võrgustik on ka võimeline õppima. Just see töö pani aluse tehisintellekti arendamisele ja revolutsioonilisele vaatele ajule kui arvutile. 

Antikythera mehhanism  

Arvuti kõige esimene mehaaniline analoog on Antikythera mehhanism. Selline mehhanism avastati 1901. aastal Kreeka Antikythera saarel. Arvatakse, et teda loodi 100. a. eKr. Selgus, et mehanismi kasutati, et määrata olümpiamängude alguskuupäeva. See määras taevakehade liikumist, luges üles suure täpsusega nelja-aastase tsükli ja siis valis päeva. Mehhanism määras nii Päikese ja Kuu asukohta kui ka kõiki tol ajal tuntud planeete (Mars, Merkuuri, Saturn, Veenus ja Jupiter). Seade arvutas varjutuse alguse aja.  Mehhanismi pandi käima ainult ühe käepidemega. Numbrilaudadel võis näha aastapäevi ja sodiaagimärke.  Esi- ja tagaseinad näitasid, kuidas taevakehad asuvad, kus on planeedid tähtede suhtes ning mustvalge pall näitas millises faasis on kuu. 


Kasutatud allikad:






Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Tea, kus sa oled

2 nähtust Interneti varasemast ajaloost

Kõnetuvastus tarkvara