"proff" ja "käsitööline"

Professionaalsus on tegelikult päris ähmane mõiste, aga arvatakse, et professionaalne isik on isik, kellest on saanud mingi valdkonna, mida ta valis endale elukutseks, spetsialist. Inimest tavaliselt kutsutatakse professionaaliks kui tal on haridus ja võib olla oli lisaks läbinud mingeid koolitusi, tal on piisavalt suur kogemus, tänu millele ta on omandanud vajalikke oskusi ja tal on kvalifikatsioon oma erialal tööülesannete täitmiseks.

Kuidas eristada professionaali “käsitöölisest”? 

Käsitööline traditsioonilises arusaamises tegeleb käsitööga ja müüb oma toodangut. Kuigi need inimesed töötavad ainult ühes konkreetses valdkonnas, inimesi kes teevad oma tööd mingis konkreetses varem õppitud tehnikas leidub ka teistes valdkondades.

Professionaalid on juba nii asjatundlikud omas valdkonnas, et juba suudavad välja mõelda oma metoodikaid ja võib olla ka õpetada neid teistele. Sellist “isetegemist” neile lubab see, et nende teadmised ja kogemus on nii kõrged, et tõenäosus, et nad teevad kuskil viga on minimaalne. Inimene võib teha oma tööd mitu aastat samas valdkonnas, kuid see ei taga, et ta on selle pärast kindlasti professionaal. Ta võib teham mitu aastad üht ja samad tööd ühe meetodiga ja ei areneda, ei tõsta oma kvalifikatsiooni, vaid teha šabloonset tööd. Proffessionaalile tavaliselt väga meeldib tema töö, ta kuulutab oma aega selle kõige rohkem, alati areneb ja õppib midagi uut.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Tea, kus sa oled

2 nähtust Interneti varasemast ajaloost

Kõnetuvastus tarkvara